Tensjonshodepine..


Ok. No er eg dritlei. Eg vil ha tilbake håve mitt, uten den fyren inni so sitte å hamre, tjuefirasju. Og, eg har kopiert noken utdrag frå wikipedia og lommelegen, sånn at deko, og eg for den saks skyld, ska få eit innblikk i detta helvete.. Litt syting må ve lov..

Tensjonshodepine (Stress- eller spenningshodepine) er den vanligste formen for hodepine. Det er en bilateral smerte og blir beskrevet som et bånd rundt hodet. Det oppstår ut over dagen og gjerne i krevende perioder av livet. En kan fortsette med det en holder på med, til tross for smertene. Tensjonshodepine har en usikker årsak. Det kan bero på en stramming av muskler i nakken og utenpå hodet.

Kronisk tensjonshodepine

Denne tilstanden skiller seg lite fra episodisk tensjonshodepine med unntak av hyppighet. Hodepinen opptrer oftere enn 14 dager i måneden eller mer enn 6 måneder av året. Tilstanden opptrer ofte samtidig med kronisk migrene (transformert migrene) og kan noen ganger være vanskelig å skille fra denne.

Forekomst
Det er vanskelig å gi noe tall på dette, tilstanden kan være vanskelig å skille fra kronisk migrene, og ofte forekommer tilstanden samtidig med kronisk migrene. Sannsynligvis er den noe mindre vanlig enn kronisk migrene. Det er sannsynligvis fler kvinner enn menn som har denne tilstanden.

Årsak
Det kan se ut som vedvarende muskelspenning og stadig aktvering av smertesystemene kan endre sentral nervesystemets håndtering av smertesignalene.

Følsomheten for smertesignalene økes, slik at det skal mindre stimuli til for at man skal oppleve sterk smerte (sentral sensitivisering). Man tror at hvis et slikt fenomen oppstår går man fra en episodisk til en kronisk form.

Behandling
Det første man må gjøre for å få til en vellykket behandling er å se om det finnes utløsende faktorer som kan påvirkes, se episodisk tensjonshodepine.

I tillegg er det viktig å se at det ikke forekommer medikament overforbruk. Dersom det er overforbruk av medisin er det oftest helt nødvendig å gjennomføre en medikament pause i minst 6 uker før tilstanden kan behandles videre. Dette er nøye omtalt på siden medisinutløst hodepine.

Behandlingsprinsipper er som for episodisk tensjonshodepine, men ofte er det behov for mer spesialisert hjelp hos lege med spesiell kunnskap om hodepine.

Advertisements

2 thoughts on “Tensjonshodepine..

  1. Iselin seier:

    Ser den der! Kronisk hodepine e no dritt! Trur ikke vanlige folk helt skjønner det der, eller VET faktisk at vanlige folk ikke skjønner det. Ok du har litt hvondt i hode liksom, ka e problemet?
    Vanskelig det å ikke kunne planlegge ting for at du ikke vet kordan formen kommer til å være. Bekymringer å DÅRLIG samvittighet ovenfor jobb, familie og venner.
    Og hver gang æ bryter avtaler, så føler æ at folk trur at æ kommer med unnskyldninger. Sikkert bare innbildning, men det e vel samvittigheta som slår inn.
    Også prøver man ALT av medisiner og fysioterapeauter, alternative behandlinger, og ingenting virker. Ka e galt liksom? FRUSTRERT!!!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s